Deser ambrozja zrobisz w kilka minut, a efekt jak z cukierni. Sekretem jest jeden składnik

Dodano:
Deser ambrozja Źródło: Shutterstock / fornStudio
Ten deser w pucharku lub ładnym słoiku wygląda niczym przysmak z najlepszej cukierni. To delikatny, śmietankowy krem, owoce i chrupiący dodatek.

Deser o nazwie ambrozja pamiętam z czasów dzieciństwa i wizyt u jednej z ciotek. Delikatny krem na bazie śmietanki kremówki i waniliowego serka łączyła z owocami, najczęściej truskawkami (świeżymi albo z kompotu) i pokruszoną bezą. To trochę nawiązanie do słynnego brytyjskiego deseru eton mess, czyli bitej śmietany z pokruszoną bezą i owocami. Tu jednak do bitej śmietany dodaje się jeszcze aksamitny serek, co sprawia, że deser smakuje wyjątkowo.

Jak zrobić deser ambrozja z bitej śmietany i bezy?

Podobny przepis znalazłam też niedawno u Heni Foks, znanej youtuberki kulinarnej i autorki książki „Przepis na sukces”. Henia Foks również dodała do bitej śmietany serek homogenizowany, a deser podała z owocami i pokruszoną bezą w pucharkach. Henia Foks do zrobienia ambrozji wykorzystała bezy własnej roboty, moja ciocia kupowała niewielkie bezy w cukierni i kruszyła je do deseru. Jeśli lubisz piec bezy, to ten deser jest też świetnym patentem na to, aby wykorzystać te nie do końca udane czy popękane.

Przepis: Deser ambrozja

Pyszny, ekspresowy deser.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
219 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 120 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 10 małych bez
  • 1 szklanka świeżych owoców

Sposób przygotowania

  1. Ubijanie śmietankiŚmietanę ubij z cukrem na sztywno. Dodaj serek i dobrze wymieszaj.
  2. Składanie deseruBezy rozkrusz. Układaj składniki w pucharkach w kolejności: bita śmietana, owoce, pokruszone bezy, bita śmietana owoce.

Inne warianty deseru ambrozja

Deser ambrozja można modyfikować w zależności od tego, jakie składniki masz pod ręką. Chociaż to z bezami jest najlepszy, to dobrze też smakuje z pokruszonymi biszkoptami lub ciasteczkami. Mogą to być np. biszkopty takie, jak do tiramisu albo przekładane ciasteczka typu oreo. Do deseru można dodać dowolne świeże owoce, mrożone owoce, ale też owocowe musy (świetnie pasuje tu mus z mango). Do przekładania i posypania deseru można wykorzystać także mieszankę bakalii i posiekanej czekolady.

Można też modyfikować smak deseru, dodając do bitej śmietany serek homogenizowany inny niż waniliowy, np. truskawkowy, jagodowy albo straciatella.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...